Informasjonsskriv angående energi- og driftstiltak på varmeanlegget

Til info er dette skrivet distribuert i følgende “kanaler”:

Som tidligere varslet gjennomføres det tiltak på varmesentralen i borettslaget. Arbeidene gjøres i samarbeid med GK som i tillegg til svært god rådgiverkompetanse på fagfeltet leverer tekniske tjenester på både rørlegger, elektro og automasjon.

Da tiltakene medfører endringer fra det vi beboere tidligere har vært vant til ønsker man å informere nærmere om hva dette innebærer i form av en Q&A.

 

Q: Hva er bakgrunnen for tiltakene som nå gjøres i varmesentral, og hva er det som utføres?

A: Svaret på spørsmålet er todelt:

  • Varmesentralen i borettslaget er det mest driftskritiske anlegget vi har på bygget da sentralen leverer både radiatorvarme og varmt tappevann til hele borettslaget. Nå har anlegget gått i ca. 17 år og vedlikeholdsbehovet begynner å melde seg for ulike komponenter. Vi har derfor valgt å skifte ut bl.a. sirkulasjonspumpe og varmeveksler på anlegget som er helt sentrale komponenter for å holde anlegget i drift.
  • Gjennom høye energipriser som kom på slutten av fjoråret fikk vi oss en liten «vekker» med tanke på hvor stort utslag dette gjør på økonomien i borettslaget så fort dette endrer seg fra de billige strømprisene vi ellers har vært vant til. I den forbindelse gjøres følgende tiltak som vi håper vil bedre energiforbruket i borettslaget:
    • Utskifting av rørisolasjon og tekniske komponenter i varmesentral og rørstrekk i garasjen. Alle varme rørstrekk, pumper, ventiler mm. er isolert for å redusere varmetap. Slik isolasjon mister isolasjonsevnen over tid og nå som alderen er på ca. 17 år begynner det å bli på tide med utskifting. Tiltaket er vurdert til å redusere energikostnad for borettslaget med flere titusener hvert år og kostnaden med tiltaket vil derfor raskt spares inn.
    • Varmesentral og radiatorkurs automatiseres i større grad. I praksis betyr dette at varmen man heretter får på egen radiator nå er tilpasset målt utetemperatur til enhver tid. Det betyr at radiatorvarme kan betraktes å være svakt «romtemperert» ved sommertemperaturer, men vil gire opp med høyere varme så snart utetemperaturen synker.

 

Q: Hvis radiatoranlegget er automatisert, hvordan regulerer jeg da temperatur på egen radiator, eventuelt hvilken innstilling bør jeg sette den på?

A: Gitt at anlegget er automatisert vil det bli langt mindre behov for å justere på radiatorer fra det vi tidligere har vært vant til. Så er det en gang slik at vi mennesker har ulik oppfatning av hva som er komfortabel innetemperatur. Vi anbefaler derfor som et generelt utgangspunkt i at man stiller radiator på 8, så har man litt å gå på hvis man opplever dette som kaldt. Å skru av radiator om man ønsker dette er naturligvis fortsatt mulig, men gitt den nye automatiseringen er det lenger ikke fare for å «fyre for kråka» ved sommertemperaturer.

 

Q: Men jeg vil ha mulighet til å styre temperatur på radiatoren selv!

A: Tiltakene som nå er gjennomført/pågår basert på rapport fra GK som belyser energiforbruket til borettslaget de siste 10 år og en anbefaling på en rekke energitiltak som bør gjennomføres for at vi skal få større kontroll på forbruket. Rapporten viser at borettslaget har hatt et unormalt høyt energiforbruk (da spesielt på varmeanlegget/radiatorer) over flere år tatt i betraktning av bygningstype og byggeår. Det viste seg også at energiforbruket var overraskende jevnt gjennom hele året, noe som indikerer at vi ikke har vært spesielt flinke til å regulere temperatur på radiator i sommerhalvåret da varmebehovet generelt sett bør være langt lavere.

Realiteten av det høye energiforbruket ble veldig synlig i fjor med høye energipriser på noen få måneder da tilhørende budsjettpost ble oversteget med 30%. Da økonomien til borettslaget ikke tåler en slik overskridelse over flere år, samt at energipriser kun ser ut til å ville øke i årene fremover, gikk man til beslutning i å iverksette tiltak nå.

Det andre, og siste alternativet vil være å håndtere økte energipriser gjennom økt felleskostnad til alle beboere. For å ta fjoråret som et eksempel vil dette utgjøre en årlig økning på flere tusen kroner årlig. Dette er noe man ønsker å unngå så langt det er mulig.

 

Q: Jeg synes det er for kaldt etter automatiseringen av varmesentralen som ble gjort nylig.

A: Først og fremst; alle i borettslaget skal ha normale og levelige innetemperaturer gjennom hele året selv etter automatiseringen. Det vil si en plass mellom 20-22 grader. Videre må det påpekes at den nye styringskurva til varmeanlegget er noe som må justeres fortløpende etter erfaringer vi gjør oss. Bakgrunnen for dette er ukjente faktorer som varmetap på rørstrekk, ulike forutsetninger til leiligheter med tanke på beliggenhet mm. Innreguleringen er noe vi har fortløpende dialog med GK på i tiden fremover.

Vi ber derfor beboere ha litt ekstra tålmodighet i tiden fremover til vi finner riktig styringskurve. Vi setter ellers stor pris på konstruktive tilbakemeldinger, gjerne da med konkrete temperaturer man måtte ha i egen leilighet. Det vil gi godt grunnlag for videre innregulering.

 

Q: Det tar veldig lang tid å få varmtvann i springen/dusjen.

A: Dette har vært en kjent sak i lengere tid og har ingen sammenheng med automatiseringen av varmesentralen som nå er utført. Vi har for øvrig foretatt en grundig kontroll av hele anlegget hvor det ble avdekket at sirkulasjonspumpen er moden for utskifting. Vi jobber derfor for øyeblikket med å få hentet inn pris fra GK på ny pumpe som vi håper å få montert i løpet av de nærmeste ukene. Da krysser vi også fingrene for at vi registrer en merkbar endring på tiden det tar å få tappet varmtvann.

 

 

 

Q: Hvordan planlegger styret å jobbe med energitiltak fremover?

A: Tiltakene som nå utføres baseres som nevnt på faglige vurderinger og anbefalinger gjennom utredningen som ble gjennomført av GK. En generell handlingsregel vi uansett jobber etter er at investeringskostnader på energitiltak skal kunne forsvares og inntjenes innen rimelig tid sett opp imot borettslagets økonomi.

I første omgang har vi nå iverksatt tiltak som er enkle å implementere, bør ha merkbar effekt på energiregning/rask inntjeningsperiode og som ellers øker driftssikkerhet på anlegget. Det er også angitt ytterlige energitiltak som styret vil jobbe videre med. Disse tiltakene er for øvrig mer omfattende/kostbar og må vurderes i litt lengere perspektiv.

Avslutningsvis

Vi håper dette infoskrivet gir tilstrekkelig innsikt i hva som er bakgrunnen for tiltakene som nå er, og vil utføres videre. Skulle man ha ytterligere spørsmål er det ellers bare å ta kontakt med styret på styret@ladeentre.no

Vi oppfordrer ellers alle til å tenke (miljø)bevist på eget energiforbruk i tiden fremover da dette gir store utslag for økonomien til borettslaget (og som til slutt har vesentlig innvirkning i hva vi alle må betale i felleskostnad 😊 )

 

Mvh

Styret